sky-gratisdw.png

'GEWOON DOEN! Het miljoen'

Vraag/doel: maak consumenten bewust van hun [zwerf]afval .

DOEL

Met onze actie bereiken we de volgende doelen.

* VERMINDEREN - zwerfafval in een gemeente [schone dorpskernen]
* BEWUSTWORDING - recycling en noodzaak statiegeld
* TERUGDRINGEN - afval door eenmalig te gebruiken verpakkingen
* STIMULERING - gebruik kraanwater
* GROENE PROMOTIE - locatiemarketing 

Binnen dit initiatief is het de bedoeling om tot de einddatum met verschillende partijen minimaal 1.000.000 drinkblikjes en kleine plastic flesje te verzamelen en sorteren. Bij de sortering sorteren we op plaats, soort, aantal en merk en grondstof.

Doel van het initiatief is door bewustwording kostbare grondstoffen uit de afval stroom te scheiden. Daarnaast vermindert het zwerfafval en sorteren we de verschillende grondstoffen PET, aluminium en blik daadwerkelijk voor recycling i.p.v. dat deze materialen terecht komen in de verbrandingsoven of bij de plastic-rest-stroom zodat dit alleen nog maar als laagwaardig plastic hergebruikt kan worden. 

GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen


Kleine plastic flesjes en drinkblikjes zijn te recyclen! Hoe krijgen we zicht op wat er zwerft,. welke merken vindt je echt overal,. en dat maken we door onze verzamelde data snel duidelijk! De data die hieruit voortvloeit kan van groot belang zijn voor beleidsmakers op lokaal, provinciaal en mogelijk zelfs op nationaal niveau. Het inzamelen van de drinkblikjes en klein plastic flesjes gaat via twee stromen. 

De eerste stroom is via afvalrapers die de Litterati app gebruiken en zo data verzamelen over; op welke plek een blikje of flesje gevonden wordt. Dit is in de app. op een kaart te zien en de tag die gehangen worden aan de foto [ die gelijk GPS coördinaten meekrijgt ] laat zien of het een blikje, of flesje betreft en van welk merk dit is. Eigenlijk is deze stroom qua data verzameling redelijk goed afgedekt.

Echter de tweede stroom komt bij scholen, bedrijven, organisaties, sportclubs etc. vandaan. Dit zijn blikjes en flesjes die NIET op straat zijn gevonden maar die worden ondervangen voor ze in het afval terechtkomen. Na ontvangst van de ingezamelde blikjes en flesjes worden deze gesorteerd op postcode, merk en aantallen en deze data.

DATA

De data die uit onze sortering komt stellen wij ter beschikking aan organisaties die dit gaan inzetten. Zoals de Provincie Zuid-Holland - Clean Seas - Statiegeldalliantie - One Less Piece of Plastic - Litterati - The Blue Bottle - Gratis drinkwater