sky-gratisdw.png

Pub. Delftse Post - april 2018

Gratis drinkwater in Delft!

Met een Nederlands netwerk van waterpunten wil 'Gratis drinkwater' iedereen, overal en altijd de kans geven zijn herbruikbare drinkfles gewoon met kraanwater te kunnen vullen. Uiteindelijk doel is het afval dat door de stroom kleine plastic flesjes wordt veroorzaakt in 2020 terug te brengen naar 50% van het huidige gebruik! 'Gratis drinkwater' wil niet verbieden of met het vingertje wijzen maar door informeren en PRE-cycling [niet opruimen maar voorkomen] zorgen dat die stroom plastic afval direct afneemt. Soortgelijke projecten lopen inmiddels zeer succesvol in London, Berlijn, Hamburg en diverse grote Amerikaanse steden en de locaties nemen elke dag toe.

> Link naar artikel

Als uit het hoofd van de dorpsgek ontsproten zwerft er al maanden een project door Nederland dat als visie heeft het gratis verstrekken van drinkwater aan alle houders van een herbruikbare waterfles.

Het idee erachter is zowel simpel als uniek: zorg dat mensen door informatie en voorlichting snappen dat het drinken van water essentieel is voor een gezond lijf. Maak daarnaast duidelijk dat het kopen van water en mierzoete 'fris'dranken in plastic flesjes niet alleen ongezond is door de chemishe stoffen en weekmakers uit het plastic maar ook zorgt voor een constante stroom een-keer-gebruikte-plastic-flesjes die zo de afvalberg op, of de verbrandingsoven ingaan. En geef als laatste zetje iedereen, die geen herbruikbare plastic fles wil gebruiken, het best mogelijke alternatief in de vorm van de moderne RVS thermosfles 2.0 voor koude en warme dranken.

In Nederland is 'Gratis drinkwater' momenteel gestart in Delft, Den Haag, Scheveningen strand en Rotterdam. Voor diverse evenementen ligt een aanvraag op het bureau en inmiddels is er intensieve correspondentie met toeristische organisaties en overheden uit Cyprus, Aruba en Ibiza.

Bij de start op een nieuwe locatie begint men met het realiseren van het waterpunten-netwerk in samenwerking met de plaatselijke horeca, ondernemers en organisaties die als ambassadeur binnen het project willen, kunnen en durven samenwerken. Elk waterpunt wordt herkenbaar aan de raam/deursticker die duidelijk aangeeft dat hier 'Gratis drinkwater' verkrijgbaar is. Op deze waterpunten zijn ook de speciale Blue Bottles verkrijgbaar. Alle waterpunten worden weergegeven in een handige mobile applicatie waardoor je in Den Haag, London, Berlijn, Bonaire en alle aanstaande locaties altijd de laatste nieuwe waterpunten bij je hebt. Zo kom je misschien ook op plekken waar je voorheen nooit zou binnenstappen en ontdek je zo unieke pareltjes die voor andere verborgen blijven.

'Gratis drinkwater' zal daarnaast het gehele jaar aanwezig zijn op toeristische plekken, bij evenementen en gewoon langs de Hollandse stranden om in samenwerking met de waterbedrijven je fles te vullen als er nog geen waterpunt in de buurt is. Voor de Nederlandse horeca ligt er een unieke kans. Als hier op tafel een gevulde Blue Bottle met infostandaard staat weet elke gast direct het waarom van het project! Zo geeft men de gast informatie over het gezondheidsvoordeel van het drinken van water, het terugdringen van zwerfafval en de mogelijkheid om de fles na het verblijf aan te kopen en deze voor de rest van zijn levensduur gratis te vullen bij de alle waterpunten over de wereld.

De belanghebbende binnen 'Gratis drinkwater' zijn partijen binnen de lokale en regionale overheden, locatiemarketing, de toeristische sector en belanghebbende zoals waterbedrijven, afvalverwerkers, zorgverzekeraars, fitnessbedrijven, de lokale horeca en duurzame NGO's. 'Gratis drinkwater' werkt op elke nieuwe locatie samen met hen om het project zo snel en zo breed mogelijk te kunnen uitzetten. Door samenwerken en kosten te delen krijgt elke nieuwe locatie al snel vleugels!

Nu de grote steden over de wereld inzien dat men door samenwerken hierin tot iets groots kan komen staat alleen het Nederlands NOUH NEE-denken het project nog in de weg. Als scholen, banken, organisaties, instellingen en P&O managers samen echt 'JA' durven zeggen, drinkt men straks ook in heel Nederland 'Gratis drinkwater'.

www.gratisdrinkwater.net

 

 

 

Zo is het ontstaan

 

Het idee voor 'Gratis drinkwater' is ontstaan tijdens een werkvakantie op Bonaire. De waterkwaliteit op de Caribische eilanden is net zoals in Nederland perfect. Het drinkwater wordt door verschillende filteringmethode uit het omringende zeewater gewonnen echter de toerist/bezoeker koopt uit vrees en onwetendheid over de waterkwaliteit op het eiland massaal water in plastic flessen en flesjes.

 

Niet alleen op Bonaire maar ook op onze stranden hier zwerft er een ongekende hoeveelheid plastic afval. Volgens vele afkomstig van andere landen en

 

cruise

schepen. Maar waar het vandaan komt is om het even, het ligt ondertussen wel in de natuur, op onze kust en stranden. Daarnaast is het gebrek aan een goed statiegeldsystemen voor kleine plastic flesjes en blikjes een belangrijk onderdeel dat het probleem van de

 

zwerf

vervuiling nog eens veel groter maakt. De uitstel hiervan met drie jaar is een zeer onverstandige beslissing van de overheid en 'n nalatigheid van de industrie.

 

De uit Nederland meegenomen populaire plastic drinkwaterfles werkt in de warme gebieden gewoonweg niet. Door de omgevingstemperatuur is elke drank in een gewoon flesje binnen no-time lauw en de loskomende weekmakers uit het plastic zorgt voor een heel onaangename smaak en reuk aan je lauwe drankje. Om het water gekoeld te kunnen houden binnen 'Gratis drinkwater' is er voor Caribisch Nederland een speciale 100% recyclebare roestvrijstalen Blue Bottle met keiharde poedercoating ontwikkeld.

 

Blauw is een statement

 

Een mooie bijkomstigheid is dat deze blauwe thermosfles ook perfect is voor de thee, koffie, soep of chocomel in het koude Nederland. Een unieke eigenschap die al die andere plastic floppers echt niet hebben. Daarnaast is hij zo bedacht dat je er direct uit kan drinken. Door de brede opening gaan er heel gemakkelijk ijsklontjes en soepballen doorheen. Daarna maakt je hem met een afwasborstel in een teiltje heel gemakkelijk weer schoon.

 

Naast dat de drager met zijn Blue Bottle een opvallend statement maakt zorgt het voor een grotere project-herkenbaarheid. De fles wordt voor een absolute incentiveprijs

 

15 euro

aangeboden en kan lekker mee naar huis als een duurzaam souvenir en dagelijks gebruiksartikel. Door middel van laser kan de fles voor bedrijven/organisaties gepersonaliseerd worden.

 

www.gratisdrinkwater.net